ifade tasarımı
web PEN WHITE.png

yazılar

çok sevdiğim bir arkadaşım Murat İpek'ten alıntı ile 

"merak etmeyin ben yazarım"

tavsiyeler

Başa gelen ‘merak’tan

Benim çocukluk ve ilk gençlik yıllarımda cep telefonu ya da internet bizim memleket için yoktu. Üniversitede kütüphane araştırması yapmak ve bu araştırma sonuçlarını düzgün yazmak üzerine dersler aldım. Gururla söyleyebilirim ki bu dersler değildi bana farklı konuları araştırma merakını veren. Zaten internetin olmadığı o ilk ve ortaokul yıllarında boş zamanlarında ansiklopedi okuyan bir “inek”tim ve aklınıza bile gelmeyecek konularda saçma sapan şeyleri bilmek benim için normal bir durumdu.

YouTube sayesinde kendi programını kendin yap televizyonculuğu alıp başını giderken hiçkimse podcast’i ülkemizde zaten ciddiye almamıştı ama twitter hatta facebook denince akan sular durdu! Artık internetin günlük hayatın kendisi olduğu bugün her konu başlığı için yazılan yorum geçerli değerde bilgiyi içermediğinden kaynakları seçerek okumak ve ciddiye almak asıl beceri haline geldi. Yine de kaynak sınırsız olunca isteyen istediğini bulma konusunda biraz sabırlı davranarak başarılı olabiliyor.

Bugün bana sık sorulan soruların başında “ne yapmam gerek”li değişik çeşitlemeler geliyor:

Radyocu olmak istiyorum ne yapmam gerek?

Dublaj yapmak istiyorum ne yapmam gerek?

Sesimi geliştirmek istiyorum ne yapmam gerek?

Her soruya elimden geldiğince hızlı ve katıksız bir içtenlikle mutlaka yanıt veririm çünkü bana çoğu zaman yanıt verilmedi ve cevapları kendim araştırıp buldum, bundan çok ama çok keyif aldım, orası ayrı...

Ne yapılması gerektiğini her zaman herkese söyledim ama henüz bir kişi bile ne dediğimi anlayıp uygulamadı. Ne yapmanız gerek biliyor musunuz?

İsteyin...

Gerçekten her hücrenizde hissedecek kadar isteyin.

Gerekli fedakarlığı gözünüzü kırpmadan yapacak kadar isteyin.

Çalışın...

İş olarak görerek değil, zevk alarak, gelişmek için kendinizi paralayarak, sonunu ya da karşılığını beklemeden ve en önemlisi içinizden gelerek çalışın.

Durup dinleyin...

Kendinizi dinleyin. Yaptığınız size mükemmel ya da daha iyisini yapamazmışsınız gibi gelebilir, silip yeniden yapın. En iyisini yapmanız bile aynı işi yeniden yapacağınız, hatta sürekli bunu bu kadar iyi yapmanız gerektiği gerçeğini değiştirmiyor.

Ustaları dinleyin. Hiçkimseyi idolleştirmeden, hiçkimseye saygısızlık etmeden. Herkesi değil ama özellikle değerli söz söyleyeni dinleyin.

Israrlı olun ama ısrarcı olmayın.

 

Başarmak için ısrar edin.

Başarısızlıkta ısrar etmeyin.

Olmayınca bırakıp gitmeyin ama değiştirilemeyeceklerin ne olduğunu da iyi belirleyin.

 

Övgü ve destek beklemeyin.

Yeri ve zamanı geldiğinde sizi gerektiğinden fazla överler onu da dinlemeyin.

Destek olmasını umduğunuz kişiler öncelikli olarak köstek olacaktır şaşırmayın.

Hiçkimseyi ezmeyin, hiçkimseye ezilmeyin.

 

İş konusunda ciddi olun ve eğlenceyi kesinlikle çok ciddiye alın, işinizi yaparken cidden eğlenmeyi öğrenin.

Herşeyden önce iyi bir insan olup kendi yaptıklarınızla kendinizi iyi hissedin.

Zaten bu başlı başına büyük bir başarıdır asla küçük görmeyin.

 

Arkın Çelik