ifade tasarımı
web PEN WHITE.png

yazılar

çok sevdiğim bir arkadaşım Murat İpek'ten alıntı ile 

"merak etmeyin ben yazarım"

bu kadar da olmaz!

Dil denen olgunun aslında canlı bir organizma ile aynı özelliklerde olduğu ve sürekli gelişip, değiştiği öğretildi bize. Dil ve edebiyatını öğrendiğim sadece Türkçe değildi ve eldekinin karşılaştırma yapabilmek için iyi bir fırsat olduğunu yeni yeni daha iyi anlıyorum. Halkın ya da medya/sanat çevresinin yönettiği akımlar sayesinde değişen ve alışıldıkça eskisi unutulan kullanımlarla güncellenen dil, bozulmuş veya uydurulmuş yeni sözcükler ve eski sözcüklere yüklenen yeni anlamlar kazanıyor. Bunu bilinçli olarak anında takip etmek pek mümkün olmasa da zaman içinde yapılan bir inceleme ile rahatlıkla herkes fark edebilir. Tutulan bir şarkının içindeki vurucu söz ya da bir film karakterinin ağzından çıkanlar aynı anda büyük kitleleri etkilerken kullanılan dilin günlük etkileşimi sayesinde iletişim kurulan her birey aynı kaynaktan dolaylı yollardan etkileniyor.

Peki artık iletişimimizin büyükten öte bölümünü oluşturan ve hiçbir denetlemeye maruz kalmadan sadece doğru bildiğimizden ibaret (hatta Allah’a emanet) gerçekleşen yazı dilimiz kullandığımız Dil’i nasıl ve ne kadar etikiliyor?

Tek örnek vereyim; Maslak Oto Sanayi’de bir parçacıdayız, televizyon açık. Kanal D haber bülteninde alt yazı geçiyor “...düşücek.” Ben istemsiz bir çığlık atarak “Bu kadar da olmaz!” derken dükkandaki diğer beş kişi vergilerden söz ettiğimi düşünerek bana hak veriyor ancak benim aslında ulusal bir kanalın haber bülteninde alt yazıdaki hataya tepki verdiğimi anlamaları ise pek mümkün olamıyor çünkü onlar için herşey yolunda… Garip olan benim tepkim hatta tepki vermem çünkü herşey yolunda. Hatta gelen yorumlardan biri “ Ee var ki?”!

Gelecek zaman kipi “-ecek, -acak” eklerinin yüklemin sonuna eklenmesi yoluyla oluşur ve yazı dili ile konuşma dili farklı olan güzel Türkçe’mizde “geleceğiz, yapacağız” diye konuşan Tansu Çiller’e de “düşücek, olucak, yapıcaz” diye alt yazı geçen Kanal D’ye de sadece benim gibi dinozorlar tepki verir. Bağlaçların ayrı yazılmasını takmamayı öğrenemedim belki ama haber bülteninde de en azından yazı yazmayı bilen biri KJ operatörü olsun ya da haber müdürü buna dikkat eden düzeyde insanlardan seçilsin istemek çok mu?

sanırım evet...

Arkın Çelik